Alles over het Yves Saint Laurent Museum, dat vandaag in Parijs wordt geopend

© Luc Castel / Courtesy Musee Yves Saint Laurent Parijs

Yves Saint Laurent gaf altijd belang aan het nageslacht. Sinds de 1960-jaren, aangemoedigd door Pierre Bergé, zijn partner en aanhankelijke partner gedurende meer dan een halve eeuw, catalogiseerde hij al zijn creaties. In sommigen was het al "M" voor "museum" -auspicioso, toch? "Ik zou willen dat mijn jurken en tekeningen over honderd jaar worden bestudeerd", zei hij tijdens een interview bij 1992. Geen 100 maar 25 jaar later, de erfenis, het vermogen en de ontwerper van baanbrekende zijn vereerd met de opening van Yves Saint Laurent Museum, in twee eenheden: een in Marrakesh (in 19.10) en een andere in Parijs, waarvan de deuren open voor het publiek vandaag (03.10) voor de eerste keer.

Het betreden van het gebouw op 5 Avenue Marceau kan een enigszins emotionele ervaring zijn. Door die deur die elke bezoeker vandaag kan binnengaan, passeerden alleen gasten en gasten van het landhuis. Dat gebouw, Yves gebruik gemaakt van haar creativiteit en know-how voor bijna 30 jaar en is er ook het hoofdkwartier van de Pierre Bergé Foundation, waar Bergé al was opening seizoensgebonden tentoonstellingen sinds 2004, het vieren van kunstenaars en favoriete schrijvers designer als David Hockney en Marcel Proust. Het museum als een toevluchtsoord YSL, met een meer dan 5.000 delen bestand komt als realisatie van een droom voor ogen door Pierre - weemoedig iets minder dan een maand na zijn dood, die de tour die het rapport FFW deelgenomen enigszins gemaakt meer sentimenteel, het is waar.

© Courtesy Musée Yves Saint Laurent

Het project wordt ondertekend door interieurarchitect Jacques Grange - dat maison in 1980 jaar ingericht - in samenwerking met scenograaf Nathalie Crinière. Nathalie heeft ambientou verschillende parades van Saint Laurent en is ook verantwoordelijk voor het creëren van de prachtige zalen van de tentoonstelling Christian Dior: Couturier du Rêve, tentoongesteld in Parijs in het Musée des Arts Decoratifs, maar hier is de aanpak is veel meer simplistisch en intiem.

Natuurlijk, de inaugurele tentoonstelling is een overzichtstentoonstelling van het werk van de couturier (vanaf augustus 2018 tijdelijke tentoonstellingen zullen worden opgenomen in het schema), met meer dan vijftig stuks kleding en accessoires, tekeningen, foto's en video's die zijn creatieve proces openbaren terwijl ook de geschiedenis en de traditie van de praktijk van haute couture in de negentiende eeuw worden gevolgd. In de eerste kamer, lopen we in de "Le Smoking" in al zijn glorie, een lederen loopgraaf-jas, een zwart pak, de jas "Saharienne". Stukken die de toe-eigening van de mannelijke dress codes voor de rest vrouwelijke garderobe, een keerpunt in de geschiedenis van de mode weerspiegelen. "Coco Chanel heeft de vrouwen bevrijd, maar Yves Saint Laurent heeft ze de macht gegeven," zei Bergé ooit.

Vanaf daar is het een YSL-festival. Een galerij gewijd aan de eerste collectie van het merk, van 1962; een andere die zich concentreert op de melange van culturele referenties - Aziatisch, Afrikaans, Russisch - die exotisme bracht aan de in essentie Parijse ethos van YSL; een andere vertoning van Yves passie voor kunst en de daaruit voortvloeiende invloed van kunst in zijn werk, met stukken geïnspireerd door Matisse, Van Gogh en natuurlijk Mondriaan. Langs de weg, schetst muren en een gigantische doos met de mooie en levendige juwelen van de maison, en een zaal gewijd aan een korte 15 minuten waarin het verhaal van de diepgaande ontmoeting tussen Yves en Pierre en een complete video ontleden vertelt de stapsgewijze verzameling - de tekeningen, de confectie, de accessoires, de presentatie voor de pers.

© Met dank aan Musée Yves Saint Laurent Parijs

Echter, de hoeksteen van het museum is het atelier van Yves opnieuw gemaakt in detail in een kamer met grote ramen en een grote spiegel op de achtergrond, waardoor de ontwerper om de kleren op modellen vanuit alle hoeken tijdens de races te zien. Fabrics, tekeningen en meer tekeningen, knoppen, nota's, mannequins, het riet mentor Christian Dior, planken vol met boeken van allerlei aard. Zijn tafel net zoals hij verliet in 2008, het jaar stierf hij, met snuisterijen en amuletten (zoals Crystal Hearts), zijn bril iconische, een schilderij gedaan door zijn vriend Andy Warhol ter ere van moujik - zijn Franse bulldog, meer noten en tekeningen. Het is allemaal zo gedetailleerd en levendig die op doorvaart door er lijkt bijna een schending van de privacy, maar voor degenen gemarkeerd "M" in zijn toneelstukken, Yves zeker blij zijn om eerbiedig bezoekers gluren zijn atelier te zien zou zijn.

Bron- en fotocredits: FFW

Advertenties

Laat een reactie achter:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw feedbackgegevens worden verwerkt.

0