Autoritaire leiders worden geconfronteerd met toenemende weerstand, zeggen mondiale rechtsexperts

Van Europa tot Jemen, Myanmar tot de VS, autoritaire en populistische leiders worden geconfronteerd met toenemende weerstand tegen mensenrechten, volgens een invloedrijke jaarlijkse enquête over wereldwijde rechten.

Ondanks de toenemende pessimisme over het misbruik van de rechten en aanvallen op de democratie door populistische zowel extreem links en extreem rechts, de "grote nieuws" van vorig jaar was de groeiende tendens om de misbruiken van confronteren "autocrats maniacs", zei Human Rights Watch.

De Amerikaanse groep noemde de groeiende oppositie in Europa en de VS, inclusief kiezers en instellingen, de retoriek en het beleid van figuren die zo uiteenlopend zijn als Donald Trump en de Hongaarse Viktor Orbán.

De 674 World Report-pagina's van de organisatie, die over 100-landen analyseren en die vrijdag in Berlijn zijn gepubliceerd, worden gezien als een van de belangrijkste samenvattingen van internationale trends op het gebied van mensenrechten.

Vrouwen in Boedapest protesteren tegen de uitbuitende veranderingen in de Hongaarse arbeidswetgeving die Viktor Orbán gepland heeft. Foto: Martyn Aim / Getty Images

Aandacht voor de situatie in China, het rapport gewezen op de willekeurige detentie van ongeveer 1 miljoen Oeigoeren en andere moslims uit Beijing, eraan toevoegend dat de repressie in het land bereikte zijn "worst niveau sinds de moord op demonstranten in 1989 de democratische beweging Tiananmen-plein ".

Hij wees ook op ernstige bezorgdheid over de aanhoudende politieke en humanitaire crisis in Venezuela, de escalatie van de drugsoorlog op de Filippijnen en de gevolgen voor burgers van aanhoudende conflicten in Syrië en Jemen.

Ondanks deze zorgen zei de chief executive van de groep, Kenneth Roth, dat de belangrijkste trend in de afgelopen 12 maanden niet per se autoritaire tendensen waren, maar weerstand tegen hen.

In de inleiding van het rapport schreef Roth over pogingen om zich te verzetten tegen de aanvallen op de democratie in Europa, "om een ​​bloedbad in Syrië te voorkomen en de plegers van etnische zuiveringen tegen moslim Rohingya in Myanmar voor het gerecht te brengen."

Roth refereerde ook aan internationale pogingen om de Saoedische bombardementen en blokkade van Jemenitische burgers een halt toe te roepen en eist een grondig onderzoek naar de moord op Saudische journalist Jamal Khashoggi.

"Dezelfde populisten die haat en intolerantie verspreiden, voeden een weerstand die nog steeds veldslagen wint," zei Roth in een uitzonderlijk optimistische boodschap.

Wereldwijde problemen

In Europa, zei Roth, groeide de steun voor rechten in vele vormen, op straat en in instellingen. Hij wees naar een groot publiek in Boedapest protesteren tegen Orbán maatregelen om de Central European University te sluiten en vast te stellen een "wet van de slaven", die de toegestane overuren overuren verhoogt en maakt het mogelijk vertragingen van drie jaar.

Een kritisch punt, aldus het rapport, vond plaats in september, wanneer het Europees Parlement zei dat de regering steeds meer autoritaire Orbán om te stemmen over de lancering van een proces dat zou kunnen eindigen met politieke sancties op grond van artikel 7 van het EU-Verdrag.

De groep wees in de herfstmaanden ook op democratische aanwinsten in het Huis van Afgevaardigden als bewijs van de groeiende afwijzing van de anti-immigratieretoriek van Trump.

Elders, de organisatie erop aan de macht overdrachten die, zei ze, weerspiegelen duidelijk zorgen van de mensenrechten, daarbij verwijzend naar de kiezers in Maleisië en de Malediven, die zijn corrupte premiers getuigd.

China kreeg speciale kritiek in het rapport, waarin wordt geconstateerd: "China verhoogde zijn hardhandige optreden vorig jaar aan haar slechtste niveau sinds de moord op demonstranten 1989 de democratische beweging van het Tiananmen-plein.


Politie in Kashgar, in de autonome regio Xinjiang Uighur, China, patrouilleert op een nachtelijke voedselmarkt. Fotografie: Johannes Eisele / AFP / Getty Images

"De autoriteiten hebben hun aanval op de vrijheid van meningsuiting uitgebreid, journalisten gearresteerd, activisten aangeklaagd, de ideologische controle over universiteiten versterkt en de censuur op het internet uitgebreid."

"Het falen van autocraten om de fundamentele mensenrechten te beschermen maakte het gemakkelijker voor de wrede leiders vluchten naar massale wreedheden, zoals Syrische aanvallen op burgers in gebieden die door anti-regeringstroepen en de bombardementen en willekeurige en disproportionele-lock geleide coalitie door Saoedi-Arabië tegen Jemenitische burgers. '

Fonte: The Guardian

Advertenties

Laat een reactie achter:

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw feedbackgegevens worden verwerkt.

0