EU-verbod op pesticiden dat op grote schaal wordt gebruikt voor veiligheidsoverwegingen

Een van 's werelds meest voorkomende pesticiden zal binnenkort door de Europese Unie worden verboden nadat veiligheidsambtenaren bezorgdheid hebben geuit over de menselijke gezondheid en het milieu.

Chlorothalonil, een fungicide dat schimmel en meeldauw voorkomt in gewassen, toegepast op miljoenen hectares akkers, is het populairste fungicide in de Verenigde Staten. Boeren noemden het verbod 'te voorzichtig'.

Levensgevaar

Maar EU-landen stemden voor een verbod nadat een beoordeling door de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) niet de mogelijkheid kon uitsluiten dat chemische afbraakproducten DNA-schade veroorzaken. De EFSA zei ook dat "een hoog risico voor amfibieën en vissen is vastgesteld voor alle representatieve gebruiken."

Recent onderzoek heeft chloorthalonil en andere fungiciden geïdentificeerd als de sterkste factor die verband houdt met de scherpe achteruitgang van bijen.

Verder onderzoek in 2017 toonde aan dat boeren het gebruik van pesticiden zonder verlies konden verminderen, terwijl een VN-rapport de "mythe" aanvoerde dat pesticiden nodig zijn om de wereld te voeden.

Een woordvoerster van de Europese Commissie zei: "Het [verbod op chloorthalonil] is gebaseerd op de wetenschappelijke beoordeling van de EFSA, waaruit naar voren kwam dat de goedkeuringscriteria om een ​​groot aantal redenen niet lijken te zijn vervuld. Er zijn grote zorgen over de verontreiniging van grondwater door stofmetabolieten. "

Chlorothalonil wordt over de hele wereld gebruikt sinds 1964 in gerst en tarwe, maar ook in aardappelen, erwten en bonen. Het verbod zal eind april of begin mei formeel worden goedgekeurd en zal drie weken later van kracht worden, zei de woordvoerster van de commissie.

Het verband tussen chlorothalonil en de dood van bijen werd onthuld in Dec. 2017 in onderzoek dat wetenschappers verbaasde. Aangezien fungiciden verwonden bijen wordt nog steeds bestudeerd, maar met name chloorthalonil zal ze waarschijnlijk meer vatbaar maken voor de neusparasiet van de neus, waardoor de darmbacteriën worden gedood.

Opzettelijk mislukt systeem

Matt Shardlow, chief executive van de Buglife-organisatie voor natuurbescherming, zei dat het feit dat de link met de bijen niet leidde tot veiligheidstests heeft aangetoond dat de EU-regelgeving ontoereikend is: "Het EU-proces paste de richtsnoeren van de EFSA niet toe in de risicobeoordeling voor bijen waren daarom geen veiligheidstests bij bijen. Wanneer leren toezichthouders? Wanneer stoppen ze met het onderwerpen aan de eisen van pesticidenfabrikanten en beginnen ze de EFSA-richtlijnen toe te passen die in 2013 zijn vastgesteld? "

Chris Hartfield, een vertegenwoordiger van de National Farmers Union in het Verenigd Koninkrijk, die ook wordt getroffen door de maatregel, zei dat chloorthalonil een vitale rol speelde bij de bestrijding van schimmelziekten:
"Wij zijn van mening dat de Europese Commissie te voorzichtig is geweest bij het nemen van deze beslissing en het bijzondere belang van dit pesticide niet heeft overwogen. de beheersing van kritische schimmelziekten en de beheersing van ziekteresistentie. Als gevolg hiervan zijn wij van mening dat de sectoren van de land- en tuinbouwproductie in Europa een groot risico lopen. "

Fonte: The Guardian

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
INSCHRIJVEN
Melden van
gast

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw feedbackgegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties