Paus zegt dat "klimaatnoodzaak" om actie vraagt

Paus Benedictus verklaarde een "mondiale klimaatnoodtoestand", waarschuwing voor de gevaren van het broeikaseffect en dat het onvermogen om dringend op te treden om broeikasgassen te verminderen "een brutale daad van onrechtvaardigheid voor de armen en toekomstige generaties" zou zijn.

Hij onderschreef ook de 1.5C-limiet voor de temperatuurstijgingen die sommige landen nu zoeken, verwijzend naar de waarschuwingen van de Intergouvernementele Werkgroep inzake klimaatverandering over "catastrofale" gevolgen als we die drempel overschrijden. Hij zei dat een "radicale energietransitie" nodig zou zijn om binnen die grens te blijven en drong er bij jongeren en bedrijven op aan een leidende rol te spelen.

"Toekomstige generaties zullen een enorm verwende wereld erven. Onze kinderen en kleinkinderen zouden niet de kosten van onverantwoordelijkheid van onze generatie hoeven te betalen, "zei hij in zijn sterkste en meest directe interventie in de klimaatcrisis. "In feite, als het steeds duidelijker wordt, eisen de jongeren om verandering."

De oproep van de paus kwam toen hij vrijdag de leiders van enkele van 's werelds grootste multinationale oliemaatschappijen in het Vaticaan ontmoette om de urgentie en de omvang van de uitdaging en hun centrale rol in de bestrijding van de emissiecrisis te tonen. Hij volgde vorig jaar een soortgelijke bijeenkomst, maar deze keer was de positie van de paus moeilijker, hij waarschuwde dat de tijd opraakt en vroeg hen om "de steeds wanhopiger wordende kreten van de aarde en zijn armen" te horen.

CEO's en voorzitters van BP, ExxonMobil, Shell, Total, ConocoPhillips, Chevron en een aantal grote investeerders, waaronder BlackRock en Hermes, reageerde waarin de regeringen uit te voeren koolstof prijsstelling koolstofarme innovatie aan te moedigen en pleitte voor meer financiële transparantie. aan beleggers te helpen.

Ze hebben echter geen beloften gedaan om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen en stellen geen tijdschema voor actie vast.

In twee verklaringen, die zich aan het einde van een tweedaagse bijeenkomst in het Vaticaan, onder leiding van paus en geleid door de hoge geestelijkheid Vaticaan mannen, de ondertekenende partijen opgeroepen tot een "policy mix en koolstof prijsmechanismen ... ontworpen op een manier die het biedt zowel innovatie en investeringen in koolstofarme oplossingen op hetzelfde moment helpen die het minst in staat om te betalen. "

De beloften van de oliemaatschappijen zijn niet ver genoeg gegaan, zei Mel Evans, een klimaatactivist voor Greenpeace UK. "De grote oliemaatschappijen wisten al vele jaren lang alles over het risico van klimaatverandering voordat de meesten van ons het hebben gehoord. Ze wisten waar we naar toe gingen, ze wisten dat hun producten de oorzaak waren, maar ze hielden haar rustig en lobbyden zoals gewoonlijk, "zei Evans.

"En ze lobbyen nog steeds voor hun gewone gang van zaken. Als het gaat om het redden van de planeet, zullen ze doen wat ze gedwongen worden te doen, niet meer, en daarom moeten we hen stoppen om op dit moment nieuwe oliebronnen te boren. Hun leiderschap verwachten is een pad naar een bepaalde ramp. "

De emissies stijgen op het hoogste niveau in bijna een decennium, zei BP deze week, en liet een steeds kortere periode na om gevaarlijke niveaus van het broeikaseffect te vermijden. Elk jaar met hoge emissies neemt de wereld dichterbij, omdat het de koolstofvoorraad in de atmosfeer verhoogt, wat een eeuw kan kosten om te verdrijven. Vorige maand vertoonde de concentratie van koolstofdioxide in de atmosfeer de op één na hoogste jaarlijkse toename sinds continue records meer begonnen dan 60 jaar geleden.

Op vrijdag vaardigde BP een bevel uit tegen het Arctic Sunrise-schip van Greenpeace om te proberen het te stoppen om lid te worden van activisten op het platform van het oliebedrijf in Cromarty, Schotland. Greenpeace probeert de gevaren van de nieuwe olieboring te benadrukken, die volgens haar de klimaatramp ernstig zal verergeren.

In eerdere toespraken bekritiseerde de paus "de voortdurende zoektocht naar nieuwe reserves van fossiele brandstoffen" en zei dat "fossiele brandstoffen ondergronds zouden moeten blijven".

Bob Dudley, de hoogste baas van BP, zei na de vergadering van het Vaticaan: "De wereld moet dringende stappen nemen om ons op een duurzamer pad te brengen en het is van cruciaal belang dat iedereen een rol speelt - bedrijven en investeerders, regeringen en individuen.

Dit vereist dat we allemaal samenkomen, begrip opbouwen en samenwerken om oplossingen te vinden. Constructieve dialogen zoals deze bijeenkomst zijn essentieel om de hoofdrolspelers op één lijn te brengen met de stappen die nodig zijn om de energietransitie te versnellen en tegelijkertijd vooruitgang te boeken in de menselijke welvaart. Ik ben Zijne Heiligheid dankbaar voor het blijven steunen van deze kritische betrokkenheid. "

De hoofdeconoom van BP waarschuwde deze week dat de wereld "niet moet vertrouwen op de vrijgevigheid van de privésector" om te investeren in schone technologieën zoals koolstofafvang en -opslag en riep de regering op om belastinggeld te gebruiken om die middelen te financieren . initiatieven in plaats daarvan.

De winst van BP verdubbelde vorig jaar en bereikte een piek van vijf jaar, terwijl de olie- en gasproductie enorm steeg.

Mark Campanale, oprichter en chief executive officer van Carbon Tracker, zei: "We moeten zakelijke protocollen opgeven zoals gebruikelijk en op korte termijn marktdoelen, of geconfronteerd worden met de ecologische en financiële ondergang van catastrofale proporties.

Olie- en gasbedrijven spelen een cruciale rol bij de overgang naar een koolstofarme economie, maar vandaag moeten ze samen deze moeilijke beslissingen nemen in het kielzog van een bepaalde investeerder en publieke druk, evenals ondubbelzinnig wetenschappelijk bewijs. "

Het IPCC waarschuwde vorig jaar dat de wereld heeft ongeveer een decennium aan de controle van de gassen, waardoor het broeikaseffect, of worden geconfronteerd met een waarschijnlijke stijging van de temperaturen boven 1,5ºC boven het pre-industriële niveaus waarschuwen ze zou verwoestende gevolgen zoals droogte, overstromingen brengen, opvliegers en schade aan de landbouw.

Voogd

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw feedbackgegevens worden verwerkt.