Coronavirus: de impact op de Chinese economie en waarom het een grote bedreiging vormt voor de wereld

De impact van de coronaviruscrisis op de Chinese economie is nog niet bekend, maar de voorlopige cijfers die de afgelopen dagen zijn gepubliceerd, laten een somber beeld zien, dat waarschijnlijk ook andere landen sterk zal treffen.

Het National Bureau of Statistics in China registreerde recorddalingen in industriële productie, detailhandel en investeringen in vaste activa, die, naast andere indices, anticiperen op een ineenstorting op verschillende economische fronten.

Volgens experts onthullen de gegevens de omvang van de schade veroorzaakt door het nieuwe coronavirus en zal de angst voor een wereldwijde recessie toenemen.

De cijfers werden vrijgegeven op dezelfde dag dat de sterfgevallen als gevolg van covid-19 - de coronavirusziekte - buiten China de in het Aziatische land geregistreerde sterfgevallen overtroffen.

De gegevens vielen ook samen met de verlaging van de Amerikaanse rente door de Federal Reserve (de centrale bank van de Verenigde Staten), aangezien de aandelenmarkten over de hele wereld blijven dalen.

Het epicentrum van de uitbraak van het coronavirus verhuisde naar Europa, met Italië en Spanje als de twee meest getroffen landen - in totaal bijna 80 gevallen en meer dan 6.000 doden in beide landen, volgens gegevens tot 20 maart. Van zaterdag tot zondag werden in Italië bijna 800 doden geregistreerd, waar wereldwijd nog 4.825 mensen stierven.

Record valt

In de eerste twee maanden van 2020 registreerden drie economische indicatoren uit China een daling met dubbele cijfers, met historische records, zoals vrijgegeven door het National Statistics Office op maandag (16/3).

De industriële productie (die productie, mijnbouw en nutsbedrijven meet) daalde met 13,5% op jaarbasis, de eerste krimp sinds januari 1990. Analisten hadden een daling van 3% in deze indicator verwacht.

De detailhandelsverkopen, een belangrijke indicator van de staat van consumptie in de tweede wereldeconomie, daalden met 20,5% over het voorgaande jaar, de grootste daling in de historische reeks. De markt had het over een daling van 4%.

Investeringen in vaste activa - kosten met items die infrastructuur, eigendommen, machines en uitrusting omvatten - daalden in de periode met 24,5%, opnieuw een recordvermindering en zes keer meer dan analisten hadden voorspeld.

Deze gegevens vormen samen de slechte cijfers van de Chinese maakindustrie in februari, die op het laagste niveau sinds 2005 lag, zoals eerder deze maand werd vrijgegeven.

De daling is voornamelijk het gevolg van maatregelen die China heeft genomen om de verspreiding van het virus op zijn grondgebied tegen te gaan, waaronder de sluiting van fabrieken en winkels in het hele land gedurende een aantal weken na de Chinese Nieuwjaarsvakantie.

Ondanks het feit dat de tweede wereldeconomie geleidelijk haar tempo hervat, is de situatie nog niet hersteld.

Volgens de National Business Index van het onderzoeksbureau Trivium werkte de Chinese economie tot 69,5 maart met 16% van haar normale productie.

“De beperkingen op de industriële activiteit werden grotendeels opgelost. De grootste zorg voor bedrijven is nu de zwakke vraag ', aldus het adviesbureau.

Sinds het begin van deze crisis is economen één ding duidelijk geworden: de verspreiding van covid-19 treft beide kanten van de economie, de toeleveringsketen en de vraag.

De levering van goederen en diensten wordt beïnvloed doordat fabrieken en kantoren hun deuren sluiten. Als gevolg hiervan daalt de productie. Tegelijkertijd neemt ook de vraag af, omdat consumenten thuis blijven en niet meer uitgeven.

'Gecontroleerd'

Ondanks de slechte gegevens, drongen Chinese functionarissen erop aan dat de economische gevolgen van de pandemie "beheersbaar en van korte duur" zijn. De regering heeft aangekondigd stimuleringsmaatregelen te nemen om de staatsgreep op te vangen, aldus een verklaring van het Nationaal Bureau voor de Statistiek.

Officiële media noemden het optimisme van experts in het economisch herstel in de komende maanden, waaronder Liang Huang, hoofdeconoom bij China International Capital Corporation.

Liang vertelde de Global Times, de officiële krant van de regering, dat "als de situatie zonder complicaties aanhoudt, China in staat is om een ​​jaarlijkse groei van 6% van het BBP (bruto binnenlands product) te bereiken".

Vorig jaar groeide de Chinese economie met 6,1%, het laagste cijfer in drie decennia. De regering stond er echter op dat, ondanks de pandemie, haar doelstellingen op het gebied van economische en sociale ontwikkeling dit jaar kunnen worden gehaald.

De regering van president Xi Jinping publiceert deze jaarlijkse doelen - zoals het BBP of de inflatie - normaal gesproken in maart, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Nationale Volksvergadering. De gebeurtenis werd echter uitgesteld vanwege de uitbraak van het coronavirus - een nieuwe datum moet nog worden vastgesteld.

De voorspellingen van onafhankelijke economen staan ​​echter radicaal tegenover die van de regering.

Volgens analist Julian Evans Pritchard van het Britse adviesbureau Capital Economics suggereert de Chinese daling van de industriële productie en diensten "dat de gemiddelde bbp-groei in feite in de eerste twee maanden van het jaar met 13% negatief was".

"Dit zou ongekend zijn in de moderne economische geschiedenis van China: de laatste inkrimping van het BBP was in 1976", zegt Pritchard.

Ondanks de inspanningen van de regering om het land om te leiden naar een model dat meer op de binnenlandse vraag is gebaseerd, blijft China sterk afhankelijk van de buitenlandse vraag, dus de situatie in andere landen heeft grote gevolgen voor de economie omdat de export afneemt.

"Hoewel de omstandigheden in het hele land de komende maanden naar verwachting geleidelijk zullen verbeteren", zegt Pritchard, "zal de toenemende wereldwijde verstoring van het coronavirus het herstel vertragen."

Verschillende schattingen van bureaus werden aangepast naarmate het virus zich verspreidde. Volgens de laatste prognoses van banken zoals ING is de Chinese bbp-groei dit jaar op 4,8% uitgekomen, wat al de laagste index in drie decennia zou zijn.

En in een hyperverbonden wereld, waarin China vandaag de dag een groot gewicht heeft - het vertegenwoordigt een derde van de wereldwijde productie en is het de grootste exporteur van goederen ter wereld -, zal wat er in het Aziatische land gebeurt een wereldwijde impact hebben.

Verwachtingen over de Braziliaanse economie

Sinds januari wijzen analyses van de impact van de uitbraak op de Braziliaanse economie op een steeds negatiever scenario. Maar dat verandert snel.

Aanvankelijk sprak de regering van Jair Bolsonaro in februari over een impact van minder dan 1 procentpunt op de verwachte groei van ongeveer 2% van het BBP. Vrijdag (20) heeft de regering haar officiële prognose verlaagd van 2,1% naar 0,02%.

Analisten en onderzoekers wijzen erop dat Brazilië mogelijk te maken krijgt met een economische neergang, die doet denken aan de financiële crisis van 2008 en de truckersstaking in 2018.

Volgens een studie van de Getulio Vargas Foundation zou het Braziliaanse BBP in 4,4 met 2020% kunnen dalen. Voor Banco Itaú, als de Braziliaanse economie een verlamming ervaart zoals die zich in China voordeed tijdens de opgelegde quarantaines, zou het BBP in deze periode met 0,7% kunnen dalen. jaar.

Impact op andere economieën

Volgens de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) vertegenwoordigt het nieuwe coronavirus de "grootste bedreiging voor de wereldeconomie sinds de financiële crisis van 2008". De instelling schat dat ze tegen het laagste tarief sinds 2009 kan groeien.

Eerder deze maand voorspelde de Conferentie van de Verenigde Naties voor handel en ontwikkeling (UNCTAD) dat de pandemie de wereldeconomie dit jaar tot $ 2 biljoen (ongeveer $ 10 biljoen) zou kunnen kosten.

Globalisering zorgt ervoor dat de economische schattingen van de economische impact variëren, aangezien meer landen nieuwe maatregelen en verschillende maatregelen nemen om het virus in te perken.

De quarantaine in Spanje en Italië is een voorbeeld van de drastische maatregelen van sommige regeringen om te proberen infecties te bedwingen.

Aan de aanbodzijde heeft de daling van de Chinese economische activiteit al gevolgen gehad: de beperkingen hebben gevolgen gehad voor de waardeketens van grote bedrijven, zoals de autofabrikant Nissan of Jaguar Land Rover.

De laatste zei dat het auto-onderdelen in koffers moest vervoeren, omdat sommige fabrieken zonder voorraden zaten.

Aan de vraagzijde worden sectoren als toerisme enorm getroffen door beperkingen op het vervoer van mensen en de annulering van grote evenementen.

Adviesbureau McKinsey berekent, met gegevens van 16 maart, dat het mondiale bbp in 2020 'aanzienlijk kan afnemen', afhankelijk van de genomen beslissingen.

McKinsey maakt onderscheid tussen twee scenario's: een waarbij snel herstel plaatsvindt, waarbij bewezen is dat het virus seizoensgebonden is en overheden de instrumenten hebben om het te stoppen; of een wereldwijde vertraging, waarbij het coronavirus niet seizoensgebonden is en landen maatregelen moeten nemen om besmetting te voorkomen, zelfs als ze de pandemie beheersen, zoals in het geval van China.

In het geval van Latijns-Amerika schat het bedrijf bijvoorbeeld dat in het eerste scenario de groeiramingen met slechts 0,5% zouden dalen. In het tweede geval zouden de groeivoorspellingen met 38% worden verlaagd.

Landen die afhankelijk zijn van de verkoop van grondstoffen, zoals Brazilië, bevinden zich in een moeilijke situatie, waarschuwde UNCTAD.

"Ontwikkelingslanden met een zware schuldenlast, met name exporteurs van grondstoffen, worden geconfronteerd met een uitzonderlijke bedreiging", waarschuwde Richard Kozul-Wright, directeur van UNCTAD's divisie globalisering en ontwikkelingsstrategieën, vanwege een lager exportrendement gekoppeld aan een sterkere dollar. .

Het vergroten van het bewustzijn van de economische impact van deze crisis is een van de redenen waarom China deze maand mogelijk zijn slechte cijfers publiceert, volgens experts als Alicia García Herrero, hoofdeconoom bij Natixis Bank in Azië-Pacific.

“Een belangrijke reden waarom China zulke slechte cijfers heeft vrijgegeven, naast het helpen om de V (herstel) curve te krijgen: waarschuw de wereld over hoe slecht de situatie kan zijn en zet druk op de Amerikaanse Centrale Bank en anderen (regeringen ) om te reageren op de vertraging van de wereldwijde vraag ', merkte ze op Twitter op.

Bron en credits en foto: BBC News Brasil

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
INSCHRIJVEN
Melden van
gast

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw feedbackgegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties