Coronavirus: Topnieuws van vandaag (20/05)

Updates in gecoördineerde universele tijd (UTC / GMT)

21 / 05 - 01:03 Meer dan 100 slachthuismedewerkers in West-Frankrijk testten positief op COVID-19, bevestigden regionale gezondheidsfunctionarissen. De zaak markeert de meest recent bekende uitbraak in een vleesverwerkingsfabriek, na vergelijkbare ontwikkelingen in Duitsland, Spanje, Australië, Brazilië en de Verenigde Staten.

Een totaal van 109 mensen testte positief op het virus in het Cotes d'Armor-slachthuis, zei de ARS-gezondheidsautoriteit in een verklaring. 818 mensen in de fabriek werden getest. Slachthuizen en vleesverwerkende fabrieken zijn naar voren gekomen als hotspots voor uitbraken van coronavirus, waar werknemers de neiging hebben om samen te werken onder koelkastomstandigheden.

21 / 05 - 00:40 uur Demonstranten in de Amerikaanse staat Michigan verzamelden zich buiten het staatshoofdgebouw om zichzelf te snijden, terwijl de plaatselijke volksgezondheidsorden de kapperszaken in de staat gesloten hielden.

Nagesynchroniseerd als "Operation Haircut", was het de laatste in een reeks protesten tegen bevelen om thuis te blijven in verband met het coronavirus van de staat. Volgens schattingen van de lokale politie namen ongeveer 300 mensen deel aan het protest.

21 / 05 - 00:29 De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft haar bezorgdheid geuit over het groeiend aantal gevallen in arme landen, aangezien veel rijke landen de blokkades beginnen te verminderen en zoals gewoonlijk langzaamaan weer aan het werk gaan.

De VN-gezondheidsdienst zei dat er de afgelopen 106.000 uur 24 nieuwe infecties zijn gemeld, de meeste op een enkele dag wereldwijd sinds het virus bijna vijf maanden geleden algemeen bekend werd.

"We hebben nog een lange weg te gaan in deze pandemie", zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus op een persconferentie. "We zijn zeer bezorgd over de toename van het aantal gevallen in lage- en middeninkomenslanden."

Dr. Mike Ryan, hoofd van het noodprogramma van de WHO, zei: "We zullen binnenkort de tragische mijlpaal van 5 miljoen gevallen bereiken."

23:10 Meer dan 100.000 mensen zijn besmet met het nieuwe coronavirus in Peru, kondigde het ministerie van Volksgezondheid aan, waardoor Peru na Brazilië het grootste aantal infecties in Latijns-Amerika krijgt. Peru heeft 104.020 bevestigde gevallen van COVID-19, resulterend in 3.024 doden, zei het ministerie woensdag.

Infecties zijn snel toegenomen in het land sinds de eerste zaak begin maart werd bevestigd. Peru wordt geplaagd door een tekort aan medicijnen en prijzen. Gezondheidszorg staat op instorten.

De decaan van de faculteit Geneeskunde van Peru, Miguel Palacios, heeft president Martin Vizcarra gevraagd de nationale noodsituatie voor de gezondheidszorg, die volgens plan op zondag afloopt, te verlengen, waardoor de regering snelle gezondheidsmaatregelen kan nemen.

21:47 De Amerikaanse president Donald Trump zei dat hij overweegt de G7-top in de Verenigde Staten te organiseren na het annuleren van de zomerbijeenkomst, aangezien de uitbraak van het coronavirus het leven over de hele wereld heeft verstoord.

In een tweet op woensdag zei de president dat het houden van de top een "groot teken" zou zijn dat het leven tijdens de coronaviruspandemie weer normaal zou worden.

"Nu ons land 'teruggaat naar grootheid', denk ik erover om de G-7 op dezelfde of een vergelijkbare datum in Washington, DC, in het legendarische Camp David opnieuw in te plannen, 'tweette Trump." De andere leden beginnen ook aan hun COMEBACK. Het zou voor iedereen een goed teken zijn - normalisatie! '

Trump was van plan om in juni leiders van 's werelds grootste economieën te ontvangen in Camp David, de presidentiële retraite in Maryland. Maar in maart kondigde hij aan dat de top was geannuleerd en zei dat wereldleiders elkaar zouden ontmoeten via een videoconferentie.

Momenteel blijven quarantaine- en reisbeperkingen van kracht in de VS voor reizigers uit Europa, waar vier G7-landen zijn gevestigd. Andere G-landen blijven worstelen met de realiteit van het virus in hun eigen land, ondanks de versoepeling van de beperkingen op het openbare leven.

Volgens een hoge ambtenaar van het Witte Huis overweegt Trump serieus om de top die eind juni zal plaatsvinden, opnieuw te plannen, hetzij in het Witte Huis, hetzij in Camp David. De bron zei dat Trump de kwestie woensdag in een telefoongesprek met de Franse president Emmanuel Macron heeft besproken.

"Gezien het belang van de G7 bij het reageren op de crisis, is de president bereid naar Camp David te gaan, als de gezondheidstoestand het toelaat", zei de Franse leider in een verklaring.

21:20 Hier is een samenvatting van de laatste ontwikkelingen in Europa:

Kroatië heeft zijn parlementsverkiezingen op 5 juli gepland. De conservatief geleide regering streeft ernaar een golf van populariteit aan te trekken in haar aanpak van de coronavirusepidemie van het land. Kroatië, met een bevolking van 4,2 miljoen, heeft slechts 96 bevestigde sterfgevallen.

Estland is begonnen met het testen van een paspoort voor digitale immuniteit. De eerste in zijn soort, het paspoort, verzamelt testgegevens en stelt mensen in staat hun immuniteitsstatus te delen. De service is gemaakt door een team met de oprichters van technologie-startups Transferwise en Bolt.

In Frankrijk zei minister van volksgezondheid Oliver Veran dat er nog steeds geen tekenen waren van een toename van het aantal infecties nadat het land op 11 mei de blokkademaatregelen had versoepeld.. Veran waarschuwde dat het te vroeg was om de impact van de versoepeling te beoordelen, en zei dat het minstens "10 tot 15 dagen" duurt. om erachter te komen of er een impact is op de epidemie “. De Franse president Emmanuel Macron zei ook dat hij van plan is deel te nemen aan de G7-top in juni in de Verenigde Staten, als de pandemie dit toelaat.

Medio juni zal Griekenland het toeristisch seizoen hervatten. Seizoensgebonden hotels kunnen op 15 juni weer opengaan en rechtstreekse internationale vluchten naar toeristische bestemmingen worden op 1 juli hervat. Griekenland ontving vorig jaar 33 miljoen bezoekers en de inkomsten uit toerisme bereikten 19 miljard euro ($ 21 miljard), aldus het ministerie van Toerisme van het land. .

De Slowaakse regering heeft ermee ingestemd de grenscontroles met de buurlanden tot 26 juni te verlengen. De overheid heeft echter de eis opgeheven om buiten een gezichtsmasker te dragen, hoewel het nog steeds nodig is om de mond en neus te bedekken. Ook winkelcentra, bioscopen en bioscopen mochten onder strikte voorwaarden weer open.

De Zweedse openbare gezondheidsdienst zei dat slechts 7,3% van de mensen in Stockholm antilichamen tegen het nieuwe coronavirus ontwikkelde. De Zweedse hoofdstad is een van de zwaarst getroffen regio's van het land. Het land heeft de crisis zachter aangepakt, waardoor de meeste scholen, restaurants, bars en bedrijven open zijn gebleven.

Oekraïne heeft sinds half maart de blokkeringsbeperkingen verder versoepeld. Flexibiliteit omvat de hervatting van het openbaar vervoer in steden, de heropening van hotels, de opschorting van het verbod op openbare diensten en de terugkeer van sportcompetities met niet meer dan 50 deelnemers.

21:03 Het Braziliaanse ministerie van Volksgezondheid heeft met advies van president Jair Bolsonaro, ondanks waarschuwingen van medische experts over gezondheidsrisico's bij het gebruik van het nieuwe advies, een nieuw advies aangekondigd over het bredere gebruik van antimalariamedicijnen in milde gevallen van het nieuwe coronavirus. geneesmiddel.

Waarnemend minister van Volksgezondheid Eduardo Pazuello, een actieve legergeneraal, keurde de nieuwe richtlijnen goed nadat twee opgeleide artsen de eerste post van het ministerie snel achter elkaar verlieten omdat ze onder druk stonden om het voortijdige gebruik van chloroquine en hydroxychloroquine te bevorderen.

'We zijn in oorlog. Erger dan een nederlaag zou de schande zijn om niet te vechten '', zei Bolsonaro, een voormalige legerkapitein, op Twitter.

Medische experts, waaronder Marcos Espinal, directeur van overdraagbare ziekten bij de Pan American Health Organization, waarschuwden dat studies aantonen dat medicijnen potentieel gevaarlijk zijn in de strijd tegen COVID-19. "Onze aanbevelingen zijn absoluut duidelijk dat ze nog niet mogen worden gebruikt, en in feite suggereren studies een hoger aantal bijwerkingen en hartproblemen bij mensen die ze gebruiken," zei Espinal.

De Amerikaanse president Donald Trump vertelde eerder deze week aan verslaggevers dat hij hydroxychloroquine preventief gebruikte, ondanks een waarschuwing van de Amerikaanse Food and Drug Administration.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft ook herhaald dat hydroxychloroquine mogelijke bijwerkingen heeft en dat het antimalariamiddel moet worden gebruikt voor ziekten waarvan bekend is dat ze effectief zijn, zoals malaria.

20:09 De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakt zich zorgen over het groeiende aantal gevallen in arme landen. De VN-gezondheidsdienst zei dat er de afgelopen 106.000 uur 24 nieuwe infecties zijn gemeld, de meeste op een enkele dag wereldwijd sinds het virus bijna vijf maanden geleden algemeen bekend werd.

"We hebben nog een lange weg te gaan in deze pandemie", zei WHO-directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus op een persconferentie. "We zijn zeer bezorgd over de toename van het aantal gevallen in lage- en middeninkomenslanden." Dr. Mike Ryan, hoofd van het noodprogramma van de WHO, zei: "We zullen binnenkort de tragische mijlpaal van 5 miljoen gevallen bereiken."

18:39 De Boliviaanse minister van Volksgezondheid, Marcelo Navajas, werd gearresteerd op verdenking van corruptie in verband met de buitensporige aankoop van 179 Spaanse fans, zei de politiechef van het Zuid-Amerikaanse land.

Navajas "wordt onderhouden door de FELCC [speciale politie-instantie] in de stad La Paz", zei de commandant van de eenheid, kolonel Ivan Rojas, de dag nadat de Boliviaanse president Jeanine Anez een onderzoek had gelast naar "mogelijke corruptie" bij het verwerven van fans. .

Twee andere gezondheidsfunctionarissen werden ook vastgehouden door de politie als onderdeel van hun onderzoek.

17:40 Het aantal nieuwe gevallen dat de afgelopen 24 uur in Turkije is geregistreerd, is gedaald tot onder de 1.000, wat minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca beschreef als een mijlpaal voor het land. Uit gegevens van het Ministerie van Volksgezondheid bleek dat er in de afgelopen 972 uur 24 nieuwe patiënten zijn geïnfecteerd.

"We zullen vrijer vechten met het virus, veranderende omstandigheden", plaatste Koca op Twitter, eraan toevoegend dat mensen nog steeds maskers moeten dragen en sociale afstand moeten houden.

Het aantal mensen dat stierf aan COIVD-19 is de afgelopen 23 uur met 24 gestegen, wat het aantal doden in het land op 4.222 brengt.

Het dagelijkse aantal nieuwe infecties in Turkije daalde van een stijging met ongeveer 4.500 vorige maand. Tot op heden heeft Turkije in totaal meer dan 152.000 gevallen geregistreerd.

17:30 De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei dat het waarschijnlijk is dat "binnenkort" een mogelijk reddingsprogramma voor luchtvaartreus Lufthansa, die moeite heeft om de gevolgen van de nieuwe coronavirusepidemie het hoofd te bieden, zal worden aangekondigd.

De luchtvaartmaatschappij probeert het Duitse fonds voor economische stabilisatie te exploiteren om het te helpen de pandemie van het coronavirus te overwinnen, met een langdurige daling van het aantal reizen, zelfs met blokkades in heel Europa.

"Je zou snel een beslissing verwachten, maar die moet eerst klaar zijn", zei Merkel in Berlijn en weigerde commentaar te geven op berichten dat de federale regering een nieuw aanbod heeft gedaan aan de chefs van Lufthansa.

Woensdag meldde het tijdschrift Der Spiegel dat de ministers die verantwoordelijk zijn voor elk besluit de laatste hand leggen aan het reddingspakket. Een regeringsfunctionaris is op weg naar Frankfurt om de deal met de managers van luchtvaartmaatschappijen af ​​te sluiten, meldt het tijdschrift.

De luchtvaartmaatschappij zei op 7 mei dat ze met de Duitse regering over een reddingsplan van 9 miljard euro ($ 9,7 miljard) onderhandelde.

17:10 Air France's Airbus A380 superjumbo's zullen niet meer worden gebruikt, zei de Air France-KLM-groep, nadat de pandemie de luchtvaartmaatschappij ertoe had gedwongen de wide-body vliegtuigen te landen.

De vloot van negen toestellen van de Franse luchtvaartmaatschappij zou eind 2022 buiten gebruik worden gesteld, maar er is nu besloten dat de A380's niet meer in gebruik zullen worden genomen.

16:02 Italië had asymptomatische dragers van het nieuwe coronavirus voordat de eerste transmissiegeval op 21 februari werd gemeld, volgens een nieuwe studie van een ziekenhuis in Milaan. Het moet nog door vakgenoten worden beoordeeld, maar er is een voorlopige versie gelanceerd op medRxiv, een website die ongepubliceerde manuscripten over gezondheidswetenschappen verspreidt.

Uit de studie van 789 willekeurige bloeddonormonsters die tussen 24 februari en 24 april in het Policlinico di Milano zijn verzameld, bleek dat 4,6% aan het begin van de epidemie in Italië antistoffen tegen het virus bevatte. Dit percentage steeg begin april, toen Italië werd opgesloten, tot 7,1%.

Langdurige immuniteit kwam vaker voor bij jongere donoren naarmate de blokkade van het land voorbij was. De onderzoekers lieten zien dat 'sociale onthechting mogelijk effectiever is geweest bij jongere mensen'.

De auteurs van het onderzoek zeiden echter dat het lage aantal mensen dat een bepaalde mate van immuniteit vertoont, aangeeft dat "de immuniteit van de kudde erg ver weg blijft".

15:00 Zwitserland staat gepland om religieuze diensten vanaf 28 mei te hervatten als onderdeel van de versoepeling van de COVID-19-blokkerende maatregelen.

Religieuze gemeenschappen zullen systemen moeten ontwikkelen om ervoor te zorgen dat de aanwezigen kunnen worden gelokaliseerd in het geval van een uitbraak van het nieuwe coronavirus.

14:15 De Russische premier Mikhail Mishustin is van mening dat het land de piekfase is gepasseerd, waardoor de autoriteiten de quarantainebeperkingen "voorzichtig kunnen verwijderen".

Mishustin, die eind vorige maand positief testte op COVID-19, zei tijdens een bijeenkomst van hoge functionarissen: "Vandaag is de eerste dag dat het aantal herstelde mensen groter is dan het aantal zieken", aldus de commentaren. van het Russische persbureau Interfax.

"Het is mogelijk dat ons gezondheidszorgsysteem de piek van zijn werklast is gaan overwinnen", zei Mishustin. "Dit toont aan dat de situatie geleidelijk aan het stabiliseren is, vooral in Moskou, dat de eerste was die nieuwe infecties bestreed."

De hoofdstad en grootste stad van Rusland vertegenwoordigt ongeveer de helft van de totale bekende gevallen van het land, die meer dan 300.000 bedragen.

12:50 De Indiase regering zegt dat binnenlandse vluchten vanaf 25 mei kunnen worden hervat, ongeveer twee maanden nadat ze waren gestopt als onderdeel van een nationale blokkade.

"Alle luchthavens en luchtvaartmaatschappijen worden ervan op de hoogte gebracht dat ze vanaf 25 mei operationeel zullen zijn", schreef minister van Burgerluchtvaart Hardeep Singh Puri op Twitter. Het was onduidelijk wanneer het internationale reizen zou worden hervat.

Het spoorwegnet van het land is ook van plan het aantal diensten voor migrerende werknemers te verdubbelen, waardoor tienduizenden mensen kunnen terugkeren van steden naar hun dorpen. India registreerde meer dan 100.000 gevallen van coronavirus en bijna 4.000 doden.

11:46 Een arbeider op een nertsenfarm in Nederland heeft het coronavirus opgelopen van daar opgefokte dieren, aldus de Nederlandse minister van landbouw.

Minister Carola Schrouten zei woensdag in een parlementaire brief dat dit het eerste gemelde geval van overdracht van dier op mens in het land is.

De onderzoekers begonnen de casus te bestuderen na berichten dat het virus zich verspreidde onder zoogdieren op twee pelsdierfokkerijen nabij de zuidelijke stad Eindhoven. De studie concludeerde 'dat het aannemelijk is dat een medewerker van een besmette nertsenfarm besmet was met nertsen', aldus Schrouten.

Sindsdien heeft de regering verplichte tests op virussen ingevoerd op nertsenfarms en heeft zij de bezoeken aan besmette eigendommen stopgezet. Schrouten zei dat het onwaarschijnlijk is dat het virus van dieren naar iemand anders springt omdat de lucht- en stofmonsters buiten de hokken geen tekenen van COVID-19 vertonen. In 2013 heeft de Nederlandse regering nieuwe nertsenfarms verboden en bestaande tot 2024 gesloten.

08:40 Russische gezondheidsfunctionarissen hebben de afgelopen 135 uur 24 sterfgevallen als gevolg van coronavirus geregistreerd - het hoogste dagelijkse nummer tot nu toe. Tegelijkertijd registreerde het land 8.764 nieuwe gevallen, de laagste dagelijkse stijging sinds 1 mei.

Rusland heeft 2.972 ​​doden en meer dan 300.000 gevallen van COVID-19, het op één na hoogste aantal infecties ter wereld, achter de VS.

07:35 De Spaanse regering heeft het verplicht gesteld voor mensen om maskers te dragen in een openbare binnen- of buitenruimte waar ze niet op twee meter afstand van anderen kunnen blijven. De maatregel om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen, geldt vanaf donderdag voor "mensen van zes jaar of ouder", aldus de Madrid-order. Er zijn echter uitzonderingen. Sommige groepen, bijvoorbeeld die met ademhalingsmoeilijkheden of andere gezondheidsproblemen waardoor ze geen masker kunnen dragen, worden van de regel uitgesloten.

Bijna 28.000 mensen stierven aan het coronavirus in Spanje. Het land verkeert nog steeds in een noodtoestand, maar komt geleidelijk uit zijn strikte blok na een gestage afname van nieuwe infecties.

06:46 De Australische staat New South Wales heeft plannen aangekondigd om het lokale toerisme opnieuw op te starten in een poging de economie te stimuleren. NSW heft de beperkingen op recreatief reizen per 1 juni op, zodat bezoekers uit "het hele land" kunnen deelnemen, zei premier Gladys Berejiklian. Ook musea, galerijen en bibliotheken worden heropend.

Alle niet-essentiële reizen werden verboden als onderdeel van de coronavirusmaatregelen, maar Berejiklian zei dat het openstellen van de binnengrenzen de toeristische sectoren zou helpen die door de recente bosbranden zijn verwoest. Andere staten verzetten zich tegen de verzoeken van NSW om dit voorbeeld te volgen.

"Dit kan de NSW-premier en sommige mensen uit de oostelijke staten van streek maken, maar eerlijk gezegd kan het me geen moer schelen", zei de premier van West-Australië, Mark McGowan.

De Australische regering praat ook met universiteiten over de mogelijkheid om enkele internationale studenten terug te sturen, die elk jaar miljarden bijdragen aan de economie.

06:07 Een Singaporese rechter heeft een man ter dood veroordeeld via een videogesprek van Zoom om te blijven voldoen aan strikte regels voor het blokkeren van stadstaten, meldde Reuters. De 37-jarige Maleisische beklaagde stond terecht voor zijn rol in een heroïnedeal in 2011, aldus gerechtelijke documenten.

Het was de eerste strafzaak in Singapore waarin de doodstraf werd opgelegd via videoconferentie. Veel hoorzittingen zijn uitgesteld vanwege beperkingen op het coronavirus die begin april plaatsvonden, maar zaken die als essentieel worden beschouwd, vorderen nog steeds op afstand.

Mensenrechtenorganisaties hebben in deze gevallen kritiek geuit op het gebruik van Zoom. Maar de advocaat van verdachte, Peter Fernando, zei dat hij geen bezwaar maakte tegen de technologie omdat deze alleen werd gebruikt om het vonnis te communiceren, niet om juridische argumenten te horen.

"Het gebruik van de doodstraf in Singapore is van nature wreed en onmenselijk, en het gebruik van technologie op afstand zoals Zoom om een ​​man ter dood te veroordelen, maakt hem zelfs nog meer", zegt Phil Watson van Human Rights Watch.

05:13 Het Internationaal Energieagentschap vraagt ​​regeringen om schone energie centraal te stellen in hun economische herstelplannen na het coronavirus, en waarschuwt dat de blokkerende maatregelen "verstrekkende" gevolgen hebben gehad voor de vraag naar energie.

Het IEA had verwacht dat de groene energie in 2020 zou toenemen. Maar de aangepaste prognose voorspelt nu de eerste vertraging van nieuwe installaties voor hernieuwbare energie in twee decennia. Het bureau zei in een rapport dat verstoringen in de toeleveringsketen, vertragingen in de bouw, financieringsuitdagingen en regels voor sociale afstand de sector beïnvloeden, maar voegde eraan toe dat zonne-, wind- en waterkracht waarschijnlijk zullen herstellen. De markt voor biobrandstoffen zou daarentegen "radicaal" worden beïnvloed door de wereldwijde reisstop, aldus het document.

"Om de groeipercentages van de jaren voor de pandemie te herstellen en te overtreffen, moeten beleidsmakers schone energie - inclusief hernieuwbare energie en energie-efficiëntie - centraal stellen in de inspanningen voor herstel", aldus het rapport.

04:04 Zuid-Koreaanse studenten keren voor het eerst terug naar scholen in 2020, wanneer de autoriteiten middelbare scholen in het hele land heropenen.

'Scholen hebben de afgelopen drie maanden naar alle leerlingen uitgekeken', vertelde Cho Hee-yeon, hoofdinspecteur van het Seoul Metropolitan Secretariat of Education, aan studenten op een middelbare school. "Vanaf nu gaan we een belangrijke fase in waarin we succesvol moeten zijn in studies en preventie (coronavirus)".

Het voorjaarssemester voor scholen in het land is verschillende keren uitgesteld, waarbij Zuid-Korea te maken heeft met een van 's werelds eerste uitbraken van coronavirus. De lessen zijn online verplaatst.

Met studenten - te beginnen met ouderen - woensdag weer in de klas, werden strenge maatregelen genomen om hun veiligheid te waarborgen. Iedereen moet een masker dragen, behalve bij maaltijden. De tafels zijn minimaal een meter verwijderd en de leraren zijn gewapend met thermometers en ontsmettingsmiddelen. Ramen moeten open blijven om een ​​betere luchtstroom mogelijk te maken.

Tussen 20 mei en 1 juni gaan scholen gefaseerd weer open voor basisschool-, middelbare en middelbare scholieren. Zuid-Korea heeft dinsdag 32 nieuwe gevallen van coronavirus geregistreerd, waarmee het totaal aantal infecties op 11.110 komt. Het land registreerde 263 doden.

03:52 De secretaris-generaal van de VN, Antonio Guterres, prees de inspanningen van Afrikaanse landen om de pandemie van het coronavirus aan te pakken en zei dat de ontwikkelde wereld lering kan trekken uit de genomen preventieve maatregelen.

"COVID-19 heeft veel langzamere vooruitgang geboekt (in Afrika) dan voorspellingen aan het begin van de crisis", zei Guterres in een interview met RFL-radio in Frankrijk.

De VN-chef merkte op dat "de meeste Afrikaanse regeringen en organisaties in de loop van de tijd zeer waardevolle preventieve maatregelen hebben genomen, die een les zijn voor sommige ontwikkelde landen die dat niet hebben gedaan". Over het Afrikaanse continent zijn minder dan 3.000 COVID-19-sterfgevallen gemeld in 88.000 gevallen van coronavirus.

03 uur De Colombiaanse president Ivan Duque kondigde een verlenging aan van de verplichte quarantaine van het land tot 40 mei. Dit is de vierde keer dat de blokkade, die eind maart begon, is verlengd.

'Verplichte preventieve isolatie, precies zoals we die nu hebben, wordt verlengd tot 31 mei', zei Duque tijdens een televisie-uitzending. "We hebben weer een week, wat heel belangrijk is, want deze week nemen we ook fundamentele maatregelen".

Colombia registreerde ongeveer 17.000 gevallen van het virus, met 613 doden. 'Iedereen die het huis niet hoeft te verlaten, moet thuis blijven', zei Duque, eraan toevoegend dat de noodsituatie in het land tot 31 augustus zal worden verlengd.

03:08 De Venezolaanse regering heeft nieuwe uitgaansverboden aangekondigd in verschillende steden langs haar grenzen met Colombia en Brazilië, vanwege een toename van gevallen van coronavirus. De autoriteiten schreven de sprong vooral toe aan de teruggekeerde migranten en zullen nu eisen dat ze 14 dagen in quarantaine aan de grens migreren.

Minister van Informatie, Jorge Rodriguez, zei dat Venezuela de afgelopen 131 uur 19 nieuwe gevallen van COVID-24 had geregistreerd, de meeste op één dag, wat het totaal op 749 brengt, met 10 doden in het hele land.

Als gevolg van de economische gevolgen in het naburige Colombia, Ecuador en Peru, als gevolg van blokkades van het coronavirus, zijn duizenden Venezolaanse migranten naar huis teruggekeerd. De regering vreest dat deze repatrianten het virus met zich mee kunnen brengen.

Tot dusver heeft Venezuela veel minder gevallen van coronavirus geregistreerd dan de meeste grote Latijns-Amerikaanse landen, maar de Academie voor Fysische, Wiskundige en Natuurwetenschappen van het land heeft vorige week een rapport gepubliceerd waarin staat dat er minstens 63% meer zou kunnen zijn besmette mensen dan officiële statistieken laten zien.

De academie sprak haar bezorgdheid uit over de vermeende dreigingen van de regering tegen haar als gevolg van haar bevindingen. "Er werd ons verteld dat iemand op televisie zei dat we bezoek van de veiligheidstroepen verdienden", zei de krant El Nacional, onder verwijzing naar Mireya Goldwasser, de president van de academie.

"Ik denk dat het de bedoeling is om angst te creëren, maar we zullen kalm blijven en blijven werken", voegde hij eraan toe.

Venezuela maakt momenteel een ongekende economische crisis door. Deskundigen waarschuwen dat een snelle toename van het aantal coronavirusinfecties het gezondheidszorgsysteem, dat al voor de pandemie dreigt in te storten, een flinke klap zou geven.

02:47 De Amerikaanse staat Missouri executeerde een ter dood veroordeelde gevangene, wat de eerste executie in de Verenigde Staten is sinds er coronavirusgerelateerde beperkingen zijn ingevoerd.

Veroordeeld in 2006 voor de moord op Gladys Kuehler, 81, werd Walter Barton geëxecuteerd door dodelijke injectie in de Bonne Terre-gevangenis in Missouri. Hij behield zijn onschuld in de zaak van 1991 tot het einde.

Critici bekritiseerden de staat omdat hij zijn executie voortzette, zelfs als de wereld de pandemie probeert aan te pakken. "Het feit dat de staat Missouri de executie van Walter Barton vanavond heeft uitgevoerd, terwijl we voor een dodelijke pandemie staan, is onaanvaardbaar", zegt Cassandra Stubbs van de American Civil Liberties Union (ACLU).

"Door vooruit te gaan, bracht de staat niet alleen de gezondheid van gevangenisfunctionarissen in gevaar en dwong hen hen de gezondheidsrichtlijnen te negeren, maar weigerde hij ook nieuw en overtuigend bewijs te overwegen dat Barton mogelijk onschuldig is", aldus de projectdirecteur. Doodstrafwet. toegevoegd.

02:20 Het Metropolitan Museum of Art in New York zei dat het hoopt half augustus de deuren te openen voor bezoekers, na sluiting op 13 maart, te midden van virusangsten. 'Nu we deze uitdagende en onzekere tijden tegemoet gaan, worden we aangemoedigd om uit te kijken naar de dag waarop we iedereen opnieuw kunnen verwelkomen om te genieten van de collectie en tentoonstellingen van de Met, ”zei museumpresident Daniel Weiss.

Het New Yorkse museum zal maatregelen nemen zoals kortere bezoekuren en geen rondleidingen om fysieke afstand te stimuleren wanneer het eindelijk weer opengaat. The Met zal ook pas eind 2020 lezingen of shows aanbieden.

Het plan van de gouverneur van New York, Andrew Cuomo, om de staat te heropenen, omvat vier verschillende fasen. Pas in de vierde fase worden culturele activiteiten hervat. De staat heeft de eerste fase echter nog niet afgerond.

01:45 Costa Rica kondigde de hervatting van zijn professionele voetbalcompetitie aan, onder coronavirusregels, waaronder spelen achter gesloten deuren en vervangers die op de tribune zitten om afstand van de rest te verzekeren.

De voetbalcompetitie werd opgeschort op 15 maart, toen het land begon met het implementeren van coronavirusmaatregelen.

De 12 beste clubs van Costa Rica zijn op 15 mei weer begonnen met trainen en de competitie is nu klaar om te beginnen met hygiënevoorschriften, zoals het omzeilen van verboden, het grondig opruimen van kleedkamers en het voorzien in vijf vervangers in plaats van drie.

Het Midden-Amerikaanse land is het eerste in de regio dat een sportcompetitie heeft hervat. Costa Rica was een van de meest afgelegen regio's en registreerde slechts 866 gevallen van COVID-19 en slechts 10 dodelijke slachtoffers.

Sommige clubs hebben 'virtuele tickets' verkocht aan fans van wie het gezicht op een poster is gedrukt en op stadionstoelen is geplaatst. Anderen hopen een live sfeer te creëren met opnames van liedjes en liedjes.

01:11 De Chileense regering heeft soldaten naar een arbeiderswijk in de hoofdstad van het land gestuurd, Santiago, waar ontevredenheid over de gevolgen van de blokkade van het coronavirus voor rellen heeft gezorgd.

De onrust doet zich voor toen Chili de afgelopen 3.520 uur 24 nieuwe gevallen van coronavirus registreerde, de grootste dagelijkse toename. Het totale aantal infecties in het land nadert de grens van 50.000 en het totale aantal sterfgevallen als gevolg van COVID-19 is nu meer dan 500.

Demonstranten plunderden een benzinestation in de buurt, terwijl een menigte in het stadscentrum een ​​bus in brand stak. Bewoners van arme en middenklasse buurten sloegen uit protest potten en pannen. Demonstranten zijn boos over voedseltekorten en banenverlies.

De pandemie van het coronavirus trof Santiago hard en vulde 90% van de bedden in intensive care-ziekenhuizen, waardoor de autoriteiten patiënten naar andere steden moesten sturen. De stad ging afgelopen vrijdag in totale opsluiting. "We zitten in een moeilijke tijd, heel moeilijk, met veel betrokken burgers", zei minister van Volksgezondheid Jaime Manalich. 'We zien wat we een sociale pandemie noemen', zei Manalich. 'Het leidt tot banenverlies, een gebrek aan middelen en, het ergste van alles, het leidt tot honger.'

Manalich zei dat president Sebastian Pinera eraan werkte het gebrek aan voedselproblemen aan te pakken. "De sociale en gezondheidscrisis waar we doorheen gaan, is ongekend in Chili", zei Manalich.

Pinera beloofde dat de regering zakken met basisvoedsel aan de armste mensen zal bezorgen, maar heeft nog niet uitgelegd wanneer of hoe de distributie zal plaatsvinden. De Chileense president kreeg kritiek omdat hij de belofte van de regering om 4,5 miljoen kwetsbare gezinnen te helpen niet nakwam, zoals aangekondigd in april.

00:30 Brazilië registreerde de afgelopen 1.179 uur ongeveer 24 sterfgevallen als gevolg van coronavirus, meldde het ministerie van Volksgezondheid. Het was het slechtste dagelijkse aantal ooit in het zwaarst getroffen Latijns-Amerikaanse land.

Terwijl het totale aantal sterfgevallen in Brazilië 17.971 bereikte, registreerde het land de afgelopen 17.408 uur 24 nieuwe infecties, waarmee het totaal aantal gevallen op 271.628 kwam. Deskundigen op het gebied van de volksgezondheid zeiden dat officiële gegevens het werkelijke aantal sterfgevallen en infecties kunnen onderschatten, wat wijst op het lage aantal coronavirusonderzoeken in het land.

President Jair Bolsonaro kwam in botsing met de meeste van de 27 staatsgouverneurs van het land toen hij probeerde het virus tot een minimum te beperken en maatregelen te blokkeren om de grootste economie van Latijns-Amerika te redden, die nu naar verwachting in een diepe recessie terecht zal komen.

Bolsonaro kondigde aan dat het ministerie van Volksgezondheid nieuwe richtlijnen zal uitbrengen waarin het gebruik van chloroquine wordt aanbevolen bij de behandeling van COVID-19. De Braziliaanse president zei dat hij een doos met antimalariamedicatie had bewaard voor het geval zijn 93-jarige moeder het nodig had, en voegde eraan toe dat de Amerikaanse president Donald Trump zei dat hij het preventief gebruikte.

00:05 De Amerikaanse president Donald Trump zei dat hij overweegt een reisverbod op te leggen uit Brazilië, dat de op twee na grootste coronavirusinfectie ter wereld heeft.

'We overwegen dit', vertelde Trump aan verslaggevers in het Witte Huis. 'Ik wil niet dat mensen hier komen en onze mensen besmetten. Ik wil ook niet dat mensen ziek worden. We helpen Brazilië met fans. … Brazilië heeft ongetwijfeld enkele problemen ”, voegde hij eraan toe.

Momenteel staat Brazilië alleen achter op de VS en Rusland wat betreft het totale aantal coronavirusinfecties. Tot dusver heeft het land 271.628 gevallen en 17.971 doden geregistreerd, terwijl 100.459 zijn hersteld.

Bron: DW / AFP / DPA / AP / Reuters // Afbeelding credits: AP Foto / A. Zuniga

0 0 stemmen
Artikelbeoordeling
INSCHRIJVEN
Melden van
gast

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Ontdek hoe uw feedbackgegevens worden verwerkt.

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties